Menu

Hendra virusziekte – HeV

Spread the love

Hendra-virus (HeV) is een lid van de familie Paramyxoviridae, geslacht Henipavirus. HeV werd in 1994 voor het eerst geïsoleerd uit monsters die werden verkregen tijdens een uitbraak van ademhalings- en neurologische aandoeningen bij paarden en mensen in Hendra, een buitenwijk van Brisbane, Australië. Het is verwant aan het Nipah-virus , een andere soort in het geslacht Henipavirus.

Overdracht
Het natuurlijke bron voor het Hendra-virus is sindsdien geïdentificeerd als de vliegende vos (vleermuizen van het geslacht Pteropus). Sinds 1994 en vanaf 2013 blijven Hendra-virusinfecties bij mensen zeldzaam; er zijn slechts zeven gevallen gemeld.
Overdracht van het Hendra-virus op mensen kan plaatsvinden na blootstelling aan lichaamsvloeistoffen en weefsels of uitscheidingen van met Hendra-virus geïnfecteerde paarden. Paarden kunnen besmet zijn na blootstelling aan het virus in de urine van geïnfecteerde vliegende vossen. Tot op heden is er geen overdracht van mens op mens aangetoond.

Tekenen en symptomen
Na een incubatie van 9-16 dagen kan infectie met het Hendra-virus leiden tot luchtwegaandoeningen met ernstige griepachtige verschijnselen en symptomen. In sommige gevallen kan de ziekte overgaan in encefalitis (hersenontsteking). Hoewel infectie met het Hendra-virus zeldzaam is, is het sterftecijfer hoog: 4 op de 7 (57%).

Risico op blootstelling
De “Flying Fox” -vleermuizen van Australië (het geslacht Pteropus ) vormen de natuurlijke bron van het Hendra-virus. Serologische aanwijzingen voor HeV-infectie zijn gevonden bij alle vier de soorten Australische vliegende vossen, maar de overdracht van het virus bij paarden is beperkt tot kustgebieden en beboste gebieden in Australië (de staten Queensland en New South Wales). Mensen met het grootste risico zijn degenen die leven in de verspreiding van de vliegende vossen en die beroepsmatig of recreatief worden blootgesteld aan paarden die mogelijk contact hebben gehad met vliegende vossen in Australië.

Diagnose
Laboratoriumtests die worden gebruikt om het Hendra-virus (HeV) en het Nipah-virus (NiV) te diagnosticeren, zijn onder meer detectie van antilichaam door ELISA (IgG en IgM), real-time polymerase-kettingreactie (RT-PCR) en pogingen tot virusisolatie. In de meeste landen moet het Hendra-virus worden behandeld in laboratoria met een hoge insluiting. Laboratoriumdiagnose van een patiënt met een klinische voorgeschiedenis van HeV of NiV kan worden gemaakt tijdens de acute en herstellende fase van de ziekte door een combinatie van tests te gebruiken, waaronder detectie van antilichaam in het serum of het hersenvocht (CSF), virale RNA-detectie (RT-PCR) in het serum, CSF of keeluitstrijkjes en virusisolatie uit de CSF of keeluitstrijkjes.

Behandeling
Van het medicijn ribavirine is aangetoond dat het in vitro effectief is tegen de virussen, maar de klinische bruikbaarheid van dit medicijn is onzeker. Een therapie na blootstelling met een Nipah / Hendra-neutraliserend antilichaam, werkzaam in diermodellen, bevindt zich in de preklinische ontwikkelingsstadia van de mens in Australië.