Menu

Ebola-virusinfectie

Ebola dankt zijn naam aan de rivier de Ebola, in de buurt van één van de dorpen in de Democratische Republiek Congo waar de ziekte voor het eerst verscheen. Het ebola-virus verscheen voor het eerst tijdens twee uitbraken in 1976 in Afrika. De ziekte stond bekend als Ebola- hemorragische koorts, maar wordt nu het Ebola-virus genoemd. Het doodt tot 90% van de mensen die besmet zijn.

Wat is ebola?
Ebola is een zeldzaam maar dodelijk virus dat koorts, pijn in het lichaam en diarree veroorzaakt en soms bloedingen binnen en buiten het lichaam. Terwijl het virus zich door het lichaam verspreidt, beschadigt dit het immuunsysteem en de organen. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat het aantal bloedstollende cellen daalt. Dit leidt tot ernstige, oncontroleerbare bloedingen. Ebola is een dodelijke ziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn vijf soorten, waarvan er vier mensen ziek kunnen maken. Nadat het virus het lichaam is binnengekomen, doodt het cellen, waardoor sommige open springen. Het vernietigt het immuunsysteem, veroorzaakt hevige bloedingen in het lichaam en beschadigt bijna elk orgaan. Het virus is gevaarlijk, maar ook zeldzaam. Men kan het alleen krijgen door direct contact met de lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde persoon.

Hoe krijg je ebola?
Ebola is niet zo besmettelijk meer als andere voorkomende virussen, zoals verkoudheid, griep of mazelen. Het verspreidt zich naar mensen door contact met de huid of lichaamsvloeistoffen van een besmet dier, zoals een aap. Vervolgens gaat het op dezelfde manier van persoon naar persoon. Degenen die een besmette zieke verzorgen of iemand begraven, die aan de ziekte is overleden, krijgen het vaak.
Andere manieren om ebola te krijgen zijn het aanraken van besmette oppervlakken. Men kan ebola niet krijgen via lucht, water of voedsel. Iemand die ebola heeft, maar geen symptomen heeft, kan de ziekte ook niet verspreiden.

Wat zijn de symptomen van ebola?
Al vroeg kan ebola aanvoelen als griep of andere ziekten. Symptomen verschijnen 2 tot 21 dagen na infectie en omvatten meestal:

 • hoge koorts
 • hoofdpijn
 • gewrichts- en spierpijn
 • keelpijn
 • zwakheid
 • buikpijn
 • gebrek aan eetlust

Naarmate de ziekte verergert, veroorzaakt deze bloedingen in het lichaam, maar ook uit de ogen, oren en neus. Sommige mensen zullen braken of hoesten bloed op, hebben bloederige diarree en krijgen uitslag.

Hoe wordt ebola vastgesteld?
Soms is het moeilijk om aan de symptomen alleen te zien of iemand ebola heeft. Artsen kunnen testen om andere ziekten zoals cholera of malaria uit te sluiten. Testen van bloed en weefsels kunnen ook ebola diagnosticeren. Als er sprake is van ebola, wordt men onmiddellijk geïsoleerd van het publiek om verspreiding te voorkomen.

Hoe wordt ebola behandeld?
De behandeling omvat een experimenteel serum dat geïnfecteerde cellen vernietigt. Artsen behandelen de symptomen van ebola met:

 • vloeistoffen en elektrolyten
 • zuurstof
 • bloeddruk medicatie
 • bloedtransfusies

Hoe kunt u ebola voorkomen?
Er is een vaccin om ebola te voorkomen. De beste manier om te voorkomen dat men de ziekte oploopt, is door niet naar gebieden te reizen waar het virus wordt aangetroffen. Als men zich in gebieden bevindt waar ebola aanwezig is, vermijd dan contact met vleermuizen, apen zoals chimpansees en gorilla’s, aangezien deze dieren ebola naar mensen verspreiden.
Gezondheidswerkers kunnen infectie voorkomen door maskers, handschoenen en een veiligheidsbril te dragen wanneer ze in contact komen met mensen die mogelijk ebola hebben.

Ebola-feiten
Ebola is één van de filovirussen. Er zijn vijf soorten Ebola-virus. Vier van hen veroorzaken de ziekte bij de mens.

 • EBOV: Zaïre-ebolavirus, meest dodelijk, voor 80% van de besmettingen is het fataal
 • SUDV: Soedan-ebolavirus, dodelijk voor ongeveer 50% van de besmettingen
 • BDBV: Bundibugyo-ebolavirus, kan dodelijk zijn (75 in 2008)
 • RESTV: Reston-ebolavirus, niet levensgevaarlijk. Waren alleen apen besmet in de VS
 • TAFV: Tai Forest-ebolavirus, niet levensgevaarlijk