Menu

Rabiës – Hondsdolheid

Rabiës is een dodelijke, maar te voorkomen virale ziekte. Het kan zich verspreiden naar mensen en huisdieren als deze worden gebeten of gekrast door een hondsdol dier. Rabiës komt vooral voor bij wilde dieren zoals vleermuizen, wasberen, stinkdieren en vossen. In veel andere landen dragen honden echter nog steeds het rabiësvirus bij zich en de meeste sterfgevallen door hondsdolheid bij mensen over de hele wereld worden veroorzaakt door hondenbeten.

Hondsdolheid
Het rabiësvirus infecteert het centrale zenuwstelsel. Als een persoon niet de juiste medische zorg krijgt na een mogelijke blootstelling aan hondsdolheid, kan het virus ziekte in de hersenen veroorzaken, wat uiteindelijk de dood tot gevolg heeft. Hondsdolheid kan worden voorkomen door huisdieren te vaccineren, weg te blijven van dieren in het wild en medische hulp in te roepen na mogelijke blootstellingen voordat de symptomen beginnen.

Overdracht
Het rabiësvirus wordt overgedragen door direct contact (zoals door een beschadigde huid of slijmvliezen in de ogen, neus of mond) met speeksel of hersen- of zenuwstelselweefsel van een besmet dier.
Mensen krijgen meestal hondsdolheid door de beet van een hondsdol dier. Het is ook mogelijk, maar zeldzaam, dat mensen hondsdolheid krijgen door krassen, schaafwonden of open wonden, die worden blootgesteld aan speeksel of ander potentieel besmettelijk materiaal van een hondsdolle dier. Andere soorten contact, zoals het aaien van een hondsdol dier of contact met het bloed, de urine of de uitwerpselen van een hondsdol dier, worden niet in verband gebracht met het risico op infectie en worden niet beschouwd als zorgwekkende blootstellingen aan hondsdolheid.
Andere manieren van overdracht, afgezien van beten en krassen, zijn ongebruikelijk. Inademing van verstoven rabiësvirus is een mogelijk, maar behalve laboratoriummedewerkers zullen de meeste mensen geen aërosol van rabiësvirus tegenkomen. Overdracht van hondsdolheid door hoornvlies- en orgaantransplantaties is bekend, maar is ook zeer zeldzaam.
Sinds 2008 zijn er gevallen bekend van enkele orgaandonoren met hondsdolheid. Veel organisaties voor orgaanontvanger hebben een screeningsvraag over de blootstelling aan hondsdolheid toegevoegd aan hun procedures om de geschiktheid van elke donor te beoordelen.
Gebeten worden door een geïnfecteerde persoon zou in theorie hondsdolheid kunnen overdragen, maar dergelijke gevallen zijn niet bekend. Toevallig contact, zoals het aanraken van een persoon met hondsdolheid of contact met niet-infectieuze vloeistof of weefsel (urine, bloed, uitwerpselen), is niet geassocieerd met het risico op infectie. Contact met iemand die inenting tegen hondsdolheid krijgt, vormt geen blootstelling aan hondsdolheid, vormt geen risico op infectie en vereist geen profylaxe (manier om een ziekte te voorkomen) na blootstelling.
Rabiësvirus wordt niet-infectieus wanneer het uitdroogt en wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Verschillende omgevingsfactoren zijn van invloed op de snelheid waarmee het virus inactief wordt, maar in het algemeen kan het virus als niet-infectieus worden beschouwd als het materiaal, dat het virus bevat, droog is.

Welke dieren kunnen rabiës krijgen?
Alle zoogdieren kunnen hondsdolheid krijgen, maar slechts een paar soorten zijn belangrijk als overdrager voor de ziekte. Er zijn verschillende stammen van het rabiësvirus geïdentificeerd in vleermuizen, wasberen, stinkdieren, vossen en mangoesten. In veel andere delen van de wereld komt hondsdolheid bij honden nog steeds veel voor.

Tekenen en symptomen
Na een beet of andere besmetting moet het hondsdolheidvirus door het lichaam naar de hersenen reizen voordat het symptomen kan veroorzaken. Deze tijd tussen de blootstelling en het optreden van symptomen wordt de incubatietijd genoemd en kan weken tot maanden duren. De incubatietijd kan variëren op basis van de locatie van de blootstelling (de afstand tot de hersenen), het type rabiësvirus en eventuele bestaande immuniteit.
De eerste symptomen van hondsdolheid kunnen erg lijken op die van griep, waaronder algemene zwakte of ongemak, koorts of hoofdpijn. Deze symptomen kunnen dagen aanhouden.
Er kan ook een ongemak of een prikkelend of jeukend gevoel zijn op de plaats van de beet, dat binnen enkele dagen verergert tot acute symptomen van cerebrale disfunctie, angst, verwarring en opwinding. Naarmate de ziekte vordert, kan de persoon last krijgen van delirium, abnormaal gedrag, hallucinaties, hydrofobie (angst voor water) en slapeloosheid.
De acute ziekteperiode eindigt doorgaans na 2 tot 10 dagen. Zodra klinische tekenen van hondsdolheid optreden, is de ziekte bijna altijd dodelijk en is de behandeling doorgaans ondersteunend. Tot op heden zijn er minder dan 20 gevallen van overleving van de mens door klinische hondsdolheid gedocumenteerd en slechts enkele overlevenden hadden geen voorgeschiedenis van profylaxe voor of na blootstelling.
De tekenen, symptomen en uitkomsten van hondsdolheid bij dieren kunnen variëren, maar zijn vaak vergelijkbaar met die bij mensen, inclusief vroege niet-specifieke symptomen, acute neurologische symptomen en uiteindelijk de dood.

Hulp zoeken
Als u in contact bent geweest met wilde dieren of onbekende dieren, vooral als u bent gebeten of gekrast, moet u met een arts contact opnemen om het risico op hondsdolheid of andere ziekten te bepalen. Was eventuele wonden onmiddellijk met water en zeep en ga dan naar een arts. Het is belangrijk om te weten dat, in tegenstelling tot de meeste andere dieren die hondsdolheid dragen, veel soorten vleermuizen zeer kleine tanden hebben, die sporen kunnen achterlaten, die snel verdwijnen. Als u niet zeker bent, zoek dan medisch advies om veilig te zijn.
Onthoud dat hondsdolheid een medische urgentie is, maar geen noodgeval. Beslissingen mogen niet worden uitgesteld.

Welke medische zorg krijg ik als ik mogelijk aan hondsdolheid ben blootgesteld?
Profylaxe na blootstelling (PEP) bestaat uit een dosis humaan rabiës immunoglobuline (HRIG) en rabiësvaccin, gegeven op de dag van de blootstelling aan rabiës en vervolgens een dosis vaccin die opnieuw wordt gegeven op dag 3, 7 en 14. Voor mensen die dit hebben en nooit eerder tegen rabiës zijn gevaccineerd, moet profylaxe na blootstelling (PEP) altijd de toediening van zowel HRIG als rabiësvaccin omvatten. De combinatie van HRIG en vaccin wordt aanbevolen voor zowel bijt- als niet-bijtblootstellingen, ongeacht het interval tussen blootstelling en aanvang van de behandeling.
Mensen die eerder zijn gevaccineerd of die vooraf tegen hondsdolheid zijn ingeënt, mogen alleen vaccin krijgen. Bijwerkingen op het rabiësvaccin en immuunglobuline komen niet vaak voor. Nieuwere vaccins die tegenwoordig in gebruik zijn, veroorzaken minder bijwerkingen dan eerder beschikbare vaccins. Milde, lokale reacties op het rabiësvaccin, zoals pijn, roodheid, zwelling of jeuk op de injectieplaats, zijn gemeld. In zeldzame gevallen zijn symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, spierpijn en duizeligheid gemeld. Lokale pijn en lichte koorts kunnen volgen op de injectie met immunoglobuline tegen rabiës.
Voor de beste resultaten moet het vaccin met aanbevolen tussenpozen worden gegeven. Praat met uw arts als u uw opnamen niet met het aanbevolen interval kunt maken. Preventie van rabiës is een ernstige zaak en er mogen geen wijzigingen worden aangebracht in het doseringsschema. Mensen kunnen geen hondsdolheid overdragen aan andere mensen, tenzij ze zelf hondsdol zijn. PEP beschermt u tegen het ontwikkelen van hondsdolheid en daarom kunt u andere mensen niet aan hondsdolheid blootstellen. U kunt blijven deelnemen aan uw normale activiteiten.

Preventie

  • Bezoek uw dierenarts regelmatig met uw huisdier en houd vaccinaties tegen hondsdolheid up-to-date voor alle katten, fretten en honden
  • Houd de controle over uw huisdieren door katten en fretten binnenshuis te houden en honden onder direct toezicht te houden
  • Steriliseer uw huisdieren om het aantal ongewenste huisdieren te verminderen, dat mogelijk niet goed wordt verzorgd of regelmatig wordt gevaccineerd
  • Roep de dierenbescherming op om alle zwerfdieren uit uw buurt te verwijderen, aangezien deze dieren mogelijk niet gevaccineerd of ziek zijn.