Menu

West-Nijlvirus (WNV)

Het West-Nijlvirus (WNV) wordt meestal overgedragen op mensen door de beet van een geïnfecteerde mug. Muggen raken besmet wanneer ze zich voeden via besmette vogels. Gevallen van WNV komen voor tijdens het muggenseizoen, dat begint in de zomer en doorgaat tot in de herfst. Er zijn geen vaccins om WNV bij mensen te voorkomen of medicijnen om WNV te behandelen.

Feiten
Gelukkig voelen de meeste mensen die met WNV besmet zijn zich niet ziek.

 • WNF is één van de meest voorkomende virussen dat door muggen wordt verspreid;
 • Er zijn geen vaccins om WNV bij mensen te voorkomen of medicijnen om WNV te behandelen;
 • De meeste mensen (8 van de 10) die besmet zijn met het West-Nijlvirus, ontwikkelen geen symptomen;
 • Ongeveer 1 op de 5 mensen die geïnfecteerd zijn, ontwikkelt koorts met andere symptomen, zoals hoofdpijn, lichamelijke pijn, gewrichtspijn, braken, diarree of huiduitslag. De meeste mensen met dit type West-Nijlvirusziekte herstellen volledig, maar vermoeidheid en zwakte kunnen weken of maanden aanhouden;
 • Ongeveer 1 op de 150 geïnfecteerde mensen ontwikkelt een ernstige ziekte, die het centrale zenuwstelsel aantast, zoals encefalitis (ontsteking van de hersenen) of meningitis (ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg);
 • Het risico op WNV is grotendeels te voorkomen door een insectenwerend middel te gebruiken en kleding met lange mouwen en lange broeken te dragen om muggenbeten te voorkomen.

Symptomen
Symptomen van een ernstige ziekte zijn onder meer:

 • hoge koorts
 • hoofdpijn
 • stijve nek
 • suf gevoel
 • desoriëntatie
 • coma
 • tremoren (beven)
 • convulsies (stuipen)
 • spierzwakte
 • verlies van gezichtsvermogen
 • gevoelloosheid
 • verlamming

Bij mensen van iedere leeftijd kan een ernstige ziekte voorkomen. Mensen ouder dan 60 jaar lopen echter een groter risico. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals kanker, diabetes, hypertensie, nierziekte en mensen die orgaantransplantaties hebben ondergaan, lopen ook een groter risico. Herstel van een ernstige ziekte kan enkele weken of maanden duren. Sommige effecten op het centrale zenuwstelsel kunnen permanent zijn. Ongeveer 1 op de 10 mensen die een ernstige ziekte ontwikkelen die het centrale zenuwstelsel aantast, sterft.

Diagnose
Raadpleeg uw arts als u de hierboven beschreven symptomen krijgt. Deze kan tests aanvragen om te zoeken naar een West Nijlvirusinfectie.

Behandeling
Er zijn geen vaccins of specifieke antivirale behandelingen voor infectie met het West Nijlvirus beschikbaar. Vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen worden gebruikt om koorts te verminderen en sommige symptomen te verlichten.
In ernstige gevallen moeten patiënten vaak in het ziekenhuis worden opgenomen voor ondersteunende behandeling, zoals intraveneuze vloeistoffen, pijnstillers en verpleegkundige zorg.

Preventie
De meest effectieve manier om infectie met het West-Nijlvirus te voorkomen, is door muggenbeten te voorkomen. Muggen bijten overdag en ’s nachts, bescherm uzelf en uw gezin tegen muggenbeten. Draag shirts en broeken met lange mouwen, behandel kleding en uitrusting en onderneem maatregelen om muggen binnen en buiten te bestrijden.
Gebruik een insectenwerend middel, zoals:

 • DEET
 • Icaridin
 • IR3535 (beschermt minder goed en minder lang)
 • Olie van citroeneucalyptus (werkt beter dan DEET)
 • Para-menthaan-diol (ook bekend als Citriodiol)
 • Methylnonylketon of 2-undecanone

Tips voor baby’s en kinderen

 • Zorg dat een kind kleding draagt, die armen en benen bedekt;
 • Dek kinderwagens en draagzakken af ​​met klamboe;
 • Als u insectenwerend middel op uw kind gebruikt:
   • Volg altijd de instructies op het etiket;
   • Gebruik geen producten die olie van citroeneucalyptus of para-menthaandiol (PMD) bevatten bij kinderen jonger dan 3 jaar;
   • Breng geen insectenwerend middel aan op de handen, ogen, mond, snijwonden of geïrriteerde huid van een kind;
   • Volwassenen: Spray insectenwerend middel op uw handen en breng het vervolgens aan op het gezicht van een kind.

Tips voor iedereen
Volg altijd de instructies op het productlabel.

 • Breng insectenwerend middel aan zoals aangegeven;
 • Sproei geen afweermiddel op de huid onder kleding;
 • Als men ook zonnebrandcrème gebruikt, breng dan eerst zonnebrandcrème aan en daarna een insectenwerend middel;
 • Draag shirts met lange mouwen en een lange broek;
 • Behandel kleding en uitrusting;
 • Gebruik 0,5% permethrin om kleding en uitrusting (zoals laarzen, broeken, sokken en tenten) te behandelen of koop met permethrin behandelde kleding en uitrusting. Permethrin is een insecticide dat muggen doodt of afstoot. Met permethrin behandelde kleding biedt bescherming na meerdere wasbeurten. Lees de productinformatie om erachter te komen hoe lang de bescherming zal duren. Gebruik permethrineproducten niet rechtstreeks op de huid!
 • Neem maatregelen om muggen binnen en buiten te bestrijden;
 • Gebruik horren voor ramen en deuren. Repareer gaten in schermen om muggen buiten te houden;
 • Gebruik airconditioning, indien beschikbaar;
 • Voorkom dat muggen eieren in of nabij water leggen. Eenmaal per week moet u items die water bevatten, zoals banden, emmers, plantenbakken, speelgoed, zwembaden, vogelbaden, bloempotten of vuilnisbakken, één keer per week legen en schrobben, omkeren, afdekken of weggooien. Controleer zowel binnen als buiten op waterhoudende containers.