Menu

Dengue virus

Dengue-virussen worden op mensen overgedragen door de beet van een geïnfecteerde Aedes- mug ( Ae. aegypti of Ae. albopictus ). Bijna de helft van de wereldbevolking, zo’n 4 miljard mensen, leeft in gebieden met risico op dengue. Dengue (of knokkelkoorts) is vaak een belangrijke oorzaak van ziekte in risicogebieden.

Over dengue
Het denguevirus is een door muggen overgedragen virale infectie die mensen treft. Het behoort tot de familie Flaviviridae en wordt voornamelijk overgebracht door de Aedes-muggen, met name de Aedes aegypti en in mindere mate de Aedes albopictus. Het virus heeft vier verschillende serotypen, bekend als DEN-1, DEN-2, DEN-3 en DEN-4.

Denguekoorts komt veel voor in tropische en subtropische regio’s, vooral in stedelijke en semi-stedelijke gebieden. Het komt voor in landen zoals Zuidoost-Aziatische landen, India, delen van Afrika, het Caribisch gebied en Centraal- en Zuid-Amerika. Ook reizigers naar deze regio’s kunnen het risico lopen dengue op te lopen als ze worden blootgesteld aan geïnfecteerde muggen.

Symptomen van denguekoorts treden meestal op 3 tot 14 dagen nadat een persoon is gebeten door een geïnfecteerde mug. Veelvoorkomende symptomen zijn hoge koorts, ernstige hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn, huiduitslag, pijn achter de ogen en vermoeidheid. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen binnen een week of twee, maar in sommige gevallen kan de ziekte zich ontwikkelen tot een ernstige vorm die dengue-hemorragische koorts (DHF) of dengue-shocksyndroom (DSS) wordt genoemd.

Dengue-hemorragische koorts is een potentieel levensbedreigende aandoening die wordt gekenmerkt door bloedingen, lekkage van bloedplasma en orgaanschade. Het kan leiden tot shock, orgaanfalen en zelfs de dood als het niet tijdig wordt behandeld. Vroegtijdige opsporing en medische zorg zijn van cruciaal belang voor de behandeling van ernstige denguegevallen.

Er is geen specifieke antivirale behandeling voor denguekoorts. Ondersteunende zorg, zoals rust, voldoende vochtinname om uitdroging te voorkomen en medicijnen om symptomen zoals koorts en pijn te verlichten, worden meestal aanbevolen. Ernstige gevallen van dengue kunnen ziekenhuisopname vereisen en patiënten hebben mogelijk intraveneuze vochttherapie of bloedtransfusies nodig.

Het voorkomen van dengue omvat voornamelijk het controleren van muggenpopulaties en het vermijden van muggenbeten. Dit kan worden bereikt door maatregelen zoals het gebruik van insectenwerende middelen, het dragen van beschermende kleding, het gebruik van muskietennetten en het elimineren van broedplaatsen voor muggen door stilstaand water waar muggen hun eieren kunnen leggen, te verwijderen.

Vaccins tegen dengue zijn ontwikkeld en zijn beschikbaar in sommige landen. Deze vaccins zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen meerdere serotypen van het denguevirus. De beschikbaarheid en het gebruik van deze vaccins kunnen echter variëren afhankelijk van de regio en lokale gezondheidsrichtlijnen.

Het is belangrijk om voor de meest actuele en accurate informatie over het denguevirus en de preventie- en behandelingsstrategieën in uw specifieke regio te raadplegen bij zorgprofessionals of lokale gezondheidsautoriteiten

Aedes aegypti -muggen verspreiden knokkelkoorts door middel van beten.

 • Dengue-virussen worden op mensen overgedragen door de beet van een geïnfecteerde Aedes- soort ( Ae. aegypti of Ae. albopictus ) mug. Deze muggen verspreiden ook Zika , chikungunya en andere virussen
 • Bijna de helft van de wereldbevolking, zo’n 4 miljard mensen, leeft in gebieden met een risico op dengue . Dengue is vaak een belangrijke oorzaak van ziekte in risicogebieden
 • Elk jaar raken tot 400 miljoen mensen besmet met dengue. Ongeveer 100 miljoen mensen worden ziek door infectie en 40.000 sterven aan ernstige dengue
 • Dengue wordt veroorzaakt door een van de vier gerelateerde virussen: Dengue-virus 1, 2, 3 en 4. Om deze reden kunnen mensen meerdere keren in hun leven met dengue worden geïnfecteerd
 • Alle vier dengue-virussen worden voornamelijk verspreid door de beet van een geïnfecteerde Aedes- soort ( Ae. aegypti en Ae. albopictus ) mug. Deze muggen verspreiden ook chikungunya- en zikavirussen
 • De muggen die dengue verspreiden, komen voor in de meeste tropische en subtropische gebieden van de wereld, waaronder veel delen van de Verenigde Staten
 • Ae. aegypti en Ae. albopictus bijt overdag en ’s nachts
 • Een dengue-vaccin wordt nu aanbevolen voor Amerikaanse territoria van Amerikaans Samoa, Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden, en vrij geassocieerde staten, waaronder de Federale Staten van Micronesië, de Republiek van de Marshalleilanden en de Republiek Palau

Voorkom muggenbeten

 • Dengue wordt op mensen overgedragen door de beet van een geïnfecteerde mug
 • Muggen die het dengue-virus verspreiden, steken overdag en ’s nachts. Dit soort muggen verspreiden ook chikungunya- en zikavirussen
 • De beste manier om deze ziekten te voorkomen, is jezelf te beschermen tegen muggenbeten
 • Vind een insectenwerend middel dat bij u past door de zoekfunctie van EPA te gebruiken

Wat je kunt doen

 • Op reis? Bezoek de landspecifieke reisaanbevelingen
 • Neem maatregelen om muggenbeten te voorkomen
 • Neem maatregelen om muggen binnen en buiten uw huis onder controle te houden

Als u dengue heeft, bescherm dan anderen

 • Tijdens de eerste week van infectie wordt het denguevirus aangetroffen in het bloed van een geïnfecteerde persoon. Als een mug de besmette persoon steekt, raakt de mug besmet. De geïnfecteerde mug kan het virus via beten verspreiden naar andere mensen
 • Niet iedereen die besmet is met dengue wordt ziek. Zelfs als u zich niet ziek voelt, moeten reizigers die terugkeren naar de Verenigde Staten vanuit een gebied met een risico op dengue, gedurende 3 weken stappen ondernemen om muggenbeten te voorkomen , zodat ze geen dengue verspreiden naar muggen die het virus op andere mensen kunnen verspreiden.
  Dengue-vaccin voor Amerikaanse gebieden en vrij geassocieerde staten
 • Er is nu een nieuw dengue-vaccin beschikbaar voor de Amerikaanse gebieden Amerikaans Samoa, Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden, en vrij geassocieerde staten, waaronder de Federale Staten van Micronesië, de Republiek van de Marshalleilanden en de Republiek Palau
 • Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij kinderen van 9 tot 16 jaar met een door laboratoriumonderzoek bevestigde eerdere infectie met het denguevirus en die in gebieden wonen waar dengue endemisch (vaak) is
 • Het vaccin is niet goedgekeurd voor gebruik bij Amerikaanse reizigers die op bezoek zijn in maar niet wonen in een gebied waar dengue veel voorkomt.

Testen

 • Raadpleeg uw zorgverlener als u symptomen van dengue heeft en in een gebied met een risico op dengue woont of daar onlangs bent geweest
 • Als u onlangs naar een gebied bent gereisd met risico op dengue, vertel dit dan aan uw zorgverlener
 • Een bloedtest is de enige manier om de diagnose te bevestigen
 • Uw zorgverlener kan bloedonderzoek laten doen om te zoeken naar dengue of andere soortgelijke virussen zoals Zika of chikungunya